Alergia la pisici: cauze, simptome si solutii de combatere a alergiei la pisici

Alergia la pisici: cauze, simptome si solutii de combatere a alergiei la pisici

alergie la pisici
Alergia la pisici este adesea asociata cu alergia la parul de pisica, dar acest lucru este valabil doar in parte.
Haideti sa vedem care sunt cauzele care declanseaza alergia la pisici?
Alergenii care declanseaza alergia la pisici se afla in glandele salivare si sebacee si involuntar pisica il transfera pe suprafata parului, de unde se raspandeste in ambient si pe suprafetele din casa. Alergenul principal produs de pisici poarta denumirea de Fel D1. Nu doar parul de pisica transporta alergenii in ambient. Particulele din matreata pisicii si celulele moarte ale pielii pisicii contin alergeni care cad pe suprafetele din casa si provoaca alergii la om. Parul de pisica este practic un conductor al alergenilor ce se afla initial in glandele sebacee si salivare. Aceste proteine contin alergeni si raman atasate de pielea si de parul pisicilor.
Daca vorbim in procente, 20% din populatie dezvolta alergie la pisici.
Vestea buna este ca nu toti dezvolta alergii severe si pot fi tinute sub control.
Mostenirea genetica poate avea si ea rolul ei. Daca aveti in familie cazuri de persoane care au alergie la pisici sansele de a fi la randul vostru alergic se maresc. Exista studii care demonstreaza ca mostenirea genetica este una din cauzele alergiei la pisici. Conform studiilor si pe baza statisticilor, s-a demonstrat ca daca unul dintre parinti s-a confruntat cu alergia la pisici, riscul ca si copilul sa fie alergic este de 30%, iar daca ambii parinti sunt alergici, procentul creste.
Un alt factor care favorizeaza dezvoltarea si aparitia unei alergii la pisici este imunitatea scazuta.
Dupa cum am putut vedea, parul de pisica nu este un alergen, dar este responsabil de raspandirea alergenilor si actioneaza precum un magnet care atrage alergeni specifici, praf sau polen si alti factori declansatori de alergie.
 
Alergie Pisica
 
Alergia la pisici este destul de usor de identificat in baza simptomelor.
Cele mai frecvente simptome sunt:
  • simptome respiratorii: tusea, nasul infundat, stranut, lichid apos ce curge din nas;
  • iritatii cutanate
  • ochii rosii iritati
  • in cazuri extrem de rare, poate aparea anafilaxia.
Alergia la pisici poate persista si atunci cand pisica nu este prezenta in incapere, deoarece parul de pisica care contine alergeni se afla in ambient, pe covoare, pa canapele sau fotolii sau pe lenjerie.
Simptomele ne trag semnalul de alarma, ne ajuta sa intelegem ca trebuie sa facem ceva, dar nu ne vor dezvalui in specific la ce prteine suntem alergici.
Pentru a idnetifica acest lucru, este necesar sa facem o programare la alergolog, unde vor fi efectuate testele de alergie, care pot fi teste cutanate sau testele de sange, care testeaza substantele imune specifice asociate cu pisica si cu alte posibile alergii. Astfel, vom afla daca este nevoie sa urmam un tratament, alaturi de masurile de preventie pe care le vom adopta.
Am vazut care sunt cauzele si simptomele alergiei la pisici, dar nu putem renunta la cel mai iubit si indragit animal. Atunci, sa vedem ce este de facut pentru a preveni si combate alergia la pisici?
Alergia la pisici - solutii de combatere a alergiei
Una dintre masurile de preventie este diminuarea sau chiar neutralizarea alergenului principal Fel D1. Acest lucru este posibil folosind anticorpii policlonali care se regasesc in galbenusul de ou. Cum se face acest lucru?
Foarte simplu! Se face prin alimentatie: se amesteca galbenus de ou in mancarea pentru pisici si odata ingerata, anticorpii policlonali continuti in galbenus se leaga de alergenul Fel D1 prezent in saliva pisicii si il neutralizeaza. Astfel, alergenul desi va fi raspandit, a fost neutralizat si devine inofensiv.
Prin alimentati astfel, in urma studiilor de specialitate, a fost demonstrat faptul ca din a treia saptamana de alimentatie, la 86% dintre pisici secretia alergenului Fel D1 s-a diminuat cu cel putin 30% productia alergenului principal denumit Fel D1, in timp ce din spatamana a 10-a, a scazut cu 47%. Aceasta scadere considerabila a producerii alergenului principal, poate fi suficienta pentru a mentine incarcatura de alergeni sub pragul care declanseaza alergia la pisici.
Apoi, solutia cea mai eficineta in prevenirea declansarii alergiilor la pisici este cea de a diminua expozita la alargenii secretati de pisici. Spuneam ca acesti alergeni sunt vehiculati mai departe in ambient prin intermediul parului pisicii. Atunci, nu ne ramane altceva de facut, decat sa inlaturam parul de pisica.
Parul de pisica se inlatura foarte usor de pe covor, canapea sau fotoliu cu ajutorul unei perii de inlaturat parul pisicii. Este vorba de o perie pentru pisici foarte eficienta datorita structurii si a compozitiei sale si foarte comod de golit, deoarece contine un rezervor in care atunci cand se perie suprfetele se aduna tot parul pisicii, iar atunci cand il veti goli, este recomandata folosirea unor manusi din latex de unica folosinta, pentru a evita contactul direct cu parul rezidual.
O alta masura utila este sa puneti putin otet in masina de spalat, astfel, daca exista reziduri de par de pisica pe haine, acestea vor fi usor inlaturate prin spalare.
Iata cum prin aceste trei simple metode, am gasit solutii eficiente de prevenire a alergiei la pisica si astfel ne putem bucura in continuare de prezenta micutei feline peste tot in casa.
Pisica portocalie
 
 
 
 
 
 
 
 
Înapoi la blog

Produse Apreciate de Pisici

Cele mai vandute jucarii si accesorii de Pisici de pe Pisiceala.ro